Al een tijdlang wil ik een jaartraining volgen hier ergens in Nederland. Ik ben al sinds zolang ik mij kan herinneren geïnteresseerd in seksualiteit volgens oudere principes zoals Tantra, Tao en sjamanisme. Hier in Nederland zijn niet heel veel plekken waar je een zo specifieke training kunt volgen en ik was dan ook erg blij dat ik er eentje gevonden had. Vrouwen die hieraan meedoen zijn op zoek naar een stuk eigenheid, authenticiteit, diepgang en bewustzijn die ik in andere, meer reguliere cursussen mis.
Afgelopen week heb ik telefonisch contact gehad met de persoon die deze training geeft. En man wat viel dat tegen. Met alle respect, de dingen die deze persoon doet zullen stuk voor stuk goed zijn, misschien zelfs fantastisch, maar het bewustzijn voor dingen die in de wereld gebeuren was… laag.


Deze persoon onderhoud contact met de cursisten via een besloten groep op Facebook. Mensen die mij kennen, weten wat ik van Facebook vind. Maar voor degenen die dat niet weten, ik vind Facebook een van de privacy-onvriendelijkste social media platforms die ik ooit ben tegen gekomen. En frankly, my dear, snap ik niet dat ieder weldenkend mens daar ook nog maar 1 stukje (persoonlijke!) informatie opzet. Facebook leest alles van je (ja, ook in de gesloten groepen), analyseert dit en gebruikt dit (onder andere) voor reclame doeleinden. En aangezien de servers waar al deze informatie opgeslagen wordt voornamelijk in The Big US of A staan, valt al deze informatie onder The Patriot Act. ( Ja, ze staan ook in de rest van de wereld maar de NSA/CIA/FBI vinden dat ze onder de US wetgeving vallen omdat het een US bedrijf is).
En ja, dat is niet best. Afbeeldingen die doorverkocht (of gegeven) worden voor wat een bedrijf er dan ook maar mee wil doen. Facebook is recentelijk ook nog schuldig bevonden aan het overtreden van de Nederlandse Wet Privacywetgeving. (Bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-facebook-handelt-strijd-met-de-privacywetgeving#subtopic-4415)
Met alle gegevens die je op Facebook dumpt, likes die je geeft en berichten die je waar dan ook naar linkt wordt een profiel opgemaakt en op die manier word je getarget (Bron: http://www.solv.nl/weblog/facebook-kondigt-gebruik-profielfoto-s-in-reclame-nu-wel-aan/19569)
Maar does anybody care?
“Nee maar ik krijg wel veel meer werk via Facebook”. Tja… het is maar wat je belangrijker vindt.
En deze persoon denkt en zei wat veel mensen zeiden; “Maar ze kunnen helemaal niks met mijn info, zo interessant ben ik niet”. En nog zo een parel van ‘wijsheid’: “Als ze mij maar met rust laten”. En als laatste een tenenkrommend “Ik wil het gewoon niet weten. Ik weet dat er van alles gebeurt wat niet goed is, maar ik wil me er gewoon niet in verdiepen”.
Zucht. Nog even als side note: Deze persoon heeft een contactformulier op haar website staan wat onbeveiligd is. Geen https. Terwijl dit hartstikke verplicht is en je op een dure boete kan komen te staan (Bron: https://www.internettoday.nl/sslcertificaten/wetgeving).
Het lijkt wel alsof de hele alternatieve sector nog steeds angstvallig in het ‘licht’ probeert te blijven en niet te willen dealen met wat er in het ‘duister’ gebeurt.
Feit blijft dat je niet buiten schot blijft alleen maar omdat je positief denkt en a la The Secret style je eigen ‘werkelijkheid’ vormgeeft.
Leef in het nu. Beveilig je shit en gooi de gegevens van je cliënten niet te grabbel!
Om kort te gaan, nee, ik ga deze training niet doen.
Dom? Kortzichtig? Complotgekkie? Misschien.
Maar ik gooi mijn principes (en gegevens) niet overboord.
Basta.

2 antwoorden
 1. Aukje
  Aukje zegt:

  Hey Richard!
  Excuses voor late reactie. Ben vorige week verhuisd en dat kost nogal wat energie.
  Laatst weer Tec controle gehad en alles was goed gelukkig. Volgende maand een controle MRi en dat is altijd wel spannend.
  Hoe is het met jou?

  Groetjes Aukje

Reacties zijn gesloten.