tecfidera2Nadat ik jaren geleden de laatste MS remmer die via injectie wordt gegeven heb geprobeerd, heb ik een week geleden besloten om een nieuwe MS remmer via capsule te proberen. Ik kon kiezen uit een klein pilletje met de naam Aubagio of uit twee capsules per dag met de naam Tecfidera. Het werd de laatste. De werkzaamheid ligt hoger en de bijwerkingen lijken relatief gezien mee te vallen.

Het enige wat me nog zorgen baart is het recente nieuws van een MS patient die gestorven is tijdens het gebruik van Tecfidera. Deze persoon had al drie jaar te weinig witte bloedcellen, wat betekent dat de afweer van die persoon niet goed meer werkte waardoor er een grote vatbaarheid voor infecties ontstond. In dit geval het gevreesde JC virus, wat kan leiden tot PML.

Ik moet zeggen dat de kans op activatie van het JC virus met Tysabri vele malen hoger is. En dat is ook de reden waarom ik het durf te proberen.

Dit is dag twee. Als bijwerkingen worden genoemd maag en darmklachten en flushing. Ik kan meldden dat ik beide heb. Gisteren alleen wat flushing en wat misselijkheid, maar nu voel ik me ziek. Ik krijg wat maagpijn, ben misselijk en heb wat last van maagzuur. De flushing zorgt voor een gevoel van opvliegers, inclusief de emotionele tekenen die bekend zijn bij opvliegers. Met een beetje geluk wordt het met een paar weken beter. Ik wil doorzetten, want ik lees ook blogs van mensen die zich nog nooit zo goed hebben gevoeld, als de bijwerkingen eenmaal zijn weggetrokken. Het lijkt erop dat dit het middel kan worden dat ervoor kan zorgen dat ik de dingen kan gaan doen die ik wilde zonder die donkere wolk boven mijn hoofd.

Maar voor nu doe ik rustig aan en geef ik mijn lichaam tijd om te wennen aan deze capsules vol hoop en belofte.

Save