Sensualiteit. Meteen denken mensen aan seks en toegegeven, het heeft er ook wel mee te maken, maar het is veel basaler dan dat. Sensualiteit zit in alles om ons heen en in onszelf. Sensualiteit omvat dat wat wij waarnemen via onze zintuigen, geur, aanraking, zicht, smaak en gehoor. Van deze vijf is geur vaak het sterkste omdat dit het snelst en intenst herinneringen oproept. Helaas zijn veel of in ieder geval een aantal van deze zintuigen zijn onderontwikkeld. Dit komt omdat we steeds meer op ons verstand zijn gaan rekenen en zijn gaan ontwikkelen. En wat gebeurt er als je 1 ding al je aandacht geeft; juist, er gaan andere zintuigen verloren. We gebruiken onze zintuigen voornamelijk voor identificatie, is iets niet giftig, over datum? Alles is zo gericht op het mentale proces, dat we vergeten zijn te genieten. Te genieten van geuren, van geluiden, van aanraking. Wie loopt er nu nog buiten en kijkt bewust om zich heen. Drinkt het geluid van fluitende vogels in zich op, geniet van de geuren die in je neus waaien na een heerlijke, verfrissende regenbui op een hete, zomerse dag? Steeds meer vrouwen klagen dat ze niet klaar kunnen komen. Het lukt haarzelf misschien nog wel, met behulp van hoog frequente seksspeeltjes, maar met haar eigen handen? Met haar eigen fantasie en kennis over haar eigen lichaam? Wanneer heb jij voor het laatst aandacht aan je lichaam besteed, echte, oprechte aandacht? Ben je weleens in bed gaan liggen, in je eentje en heb je je vagina bekeken. Echt bekeken? Jezelf aangeraakt, met aandacht? En niet alleen je vagina, maar je hele lichaam. Strelend, masserend over je benen gegleden? Wat zijn je gevoelige plekjes? En om nog maar wat intiemer te worden, je eigen natuurlijke glijmiddel geroken? Misschien geproefd? Het verteld je een hoop over jezelf!

Loop eens door het bos en kijk bewust om je heen, naar de ontluikende blaadjes op een boom of struik, naar de zon die haar warme, levengevende stralen naar beneden schijnt. Voel haar warmte. Sluit je ogen en hef je gezicht op. Wat doet dat met je? Voel hoe ze je verwarmt, vervult met leven, laat het je prikkelen. Voel eens aan bladeren van verschillende bomen en struiken, de verschillende texturen, de een ruw, de ander zacht. Kijk er eens naar. Met aandacht. Geniet van de patronen. Sluit je ogen en voel dan weer. Zie je nu het blad voor je als je er met je vingers overheen streelt? De natuur zit vol sensualiteit. Ieder jaar weer wordt de natuur opnieuw geboren. Een explosie aan energie en sensualiteit.

Maak het je tot doel om je bewust te worden van je omgeving. Kijk met aandacht naar de dingen om je heen. Er valt overal van te genieten, als je het maar wilt zien!