Seks.

Pakkende titel he!

Alles met seks krijgt aandacht. Maar als maatschappij, als mens, zijn we in seksueel opzicht maar weinig ontwikkeld ten opzichte van de kennis die de vroegere mens had.

Ik durf zelfs te zeggen dat we op dat gebied eerder achteruit gegaan zijn, dan vooruit.

En dat maakt me ontzettend boos.

Hoe progressief we zeggen in het westen te zijn. We hebben porno en reclame’s, tv series en films zitten vol met seks. Van schaamte of schuld lijkt dus geen sprake meer te zijn.

Maar wie dieper nadenkt en om zich heen kijkt, zou moeten zien dat er juist door deze dingen meer schuld en schaamte is ontstaan.

Nog steeds geldt ‘Als een vrouw het doet is ze een hoer, als een man het doet is hij stoer’. Nog steeds is er een taboe op naaktheid. En dan vooral op de vrouwelijke naaktheid (kim kardashian achterkant bloot foto dochter).

Het is stuitend, hoe we allemaal stoer doen, maar niemand zich bloot durft te geven op het gebied van zijn of haar persoonlijke seksualiteit. Blijkbaar mag dat alleen maar plaats vinden in de slaapkamer. En zelfs daar zijn we vaak niet onszelf, want door alle culturele ideen die ons ingeprent zijn, zitten we bijna allemaal nog min of meer vol van schuld en schaamte over onze eigen seksualiteit.

Jongeren krijgen een vertekend beeld van seksualiteit door te kijken hoe wij er als volwassenen mee omgaan. En niet alleen jongeren, nee, kinderen.

Kinderen raken steeds vroeger seksueel actief. Waar het vroeger nog een onschuldige ontdekkingsreis was (doktertje spelen), worden extreem jonge meisje nu al seksueel aangerand of verkracht door leeftijdsgenootjes. Zo ontwikkeld zijn we dus.

Onze diepe, collectieve haat tegen het menselijke lichaam en alles waar deze voor staat, zorgt naar mijn mening voor een groot deel van de problemen waar we tegenwoordig mee te maken hebben.

Maar dat veranderen? Nee, dat is toch echt een brug te ver.

Een eerlijk en open gesprek over onze persoonlijke seksualiteit, over intimiteit en over ons lichaam, is een ontwikkeling die we compleet voorbij geschoten.

Seks verbindt je met elkaar, met jezelf en met het leven. En daar is te halen waar iedereen zo naar zoekt. Niet in social media, niet in de nieuwste snufjes, auto’s, huizen of welk materieel dan ook, maar in verbinding met onszelf, elkaar en het leven. Investeer in jezelf en elkaar en in ervaringen en minder in hebbedingetjes.

Ik hunker naar een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn, waarin seksualiteit mag worden uitgedragen zonder een mogelijk doelwit te worden. Waarin jonge meisje’s (en jongens!) wordt geleerd van hun lichaam te houden en respect te hebben voor andermans lichaam.

Om dat voor elkaar te krijgen moet we als vrouwen leren ons eigen lichaam en die van een ander met respect te behandelen. Er op een gezonde en volwassen manier mee leren omgaan en onszelf op een intieme manier te leren kennen zodat we deze kennis over kunnen dragen op onze kinderen.

Gelukkig is veel oude kennis bewaard gebleven en komt het steeds meer in het bewustzijn omhoog.

Her en der aangepast aan ons moderne leven, kan deze kennis ons helpen meer in contact met onszelf en met elkaar te komen.

En het is nog leuk ook 😉